важен

важни
Вид збор: Придавка
Ранг: 864
1. Што е значаен, влијателен, ценет.
Англиски: important
Примери:
Мојот татко оставаше впечаток на деловен, важен човек.
2. Што е главен, решавачки.
Англиски: main
Примери:
Во македонските просветни прашања најважен збор треба да имаа Македонците.
Се прави важен - се претставува како значајна личност, си придава важност без причина.