брак

мн. бракови
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 1831
1. Озаконета врска меѓу две лица; заедница од таа врска.
Англиски: marriage Албански: martesë
Примери:
развод на брак
Склучи брак.
граѓански брак
црковен брак
2. свадба
Англиски: wedding Албански: martesë
Употреба: Архаизам , Дијалектен збор
Примери:
Славиме брак.