аман

Вид збор: Извик
Ранг: 2478
1. За изразување молба за милост, прошка, помош.
Англиски: please Турски: aman
Употреба: Разговорно
Примери:
Аман, немој! Аман, бре, чорбаџи!
Аман да ми го чувате!
2. Како припев во народна поезија.
Турски: aman
Примери:
Извор вода извираше, студена, аман студена.