јеромонах

мн. јеромонаси
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 33923
Свештеник-калуѓер во православната црква, калуѓер што може да ги врши сите свештенички активности како световниот свештеник.
Англиски: monk
Употреба: Црковен термин
Примери:
Ракописот го напишал јеромонахот Михаил.