штрајкбрехер

мн. штрајкбрехери
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 32355
Лице од определен работен колектив што штрајкува, кое се откажува од штрајкот или не го прифаќа.
Англиски: strikebreaker Германски: Streikbrecher Албански: grevëthyes
Употреба: Економија
Примери:
Штрајкбрехери ги заменуваат штрајкувачите во фабриката за шеќер.
Оние што штрајкуваат ги блокираат влезовите на фабриките во кои штрајкуваат и не им дозволуваат на штајкбрехерите да влезат во нив.