макар што

Вид збор: Сложенка
Ранг: 22613
Во допусни сложени реченици блискозначен со состави од типот: и покрај тоа што, при сѐ што и сл.
Англиски: even though
Примери:
Макар што бевме малку, голема работа завршивме.
Таа се покажа во најдоброто издание макар што не сакаше да зборува за своите успеси.
Макар што не играа добро, тие постигнаа погодок и победија.