цигански

циганска
Вид збор: Придавка
Ранг: 9342
1. Што му припаѓа на Циганин.
Англиски: gipsy
Употреба: Груб збор
Примери:
цигански коњ
(разг.) циганско лето
2. Во кој живеат Цигани.
Англиски: gipsy
Употреба: Груб збор
Примери:
циганско маало
3. Што му е својствен на Циганин.
Англиски: gipsy
Употреба: Груб збор
Примери:
цигански живот
циганска лага
4. Недобро, некултурно; на цигански начин.
Англиски: gipsy
Употреба: Груб збор , Пејоратив
Примери:
Живеат цигански.
Изведенки
цигански м.
цигански јазик
Пример: Знаеше да зборува цигански.