сложувалка

мн. сложувалки
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 14527
1. Слика од повеќе парчиња која повторно се составува во целост.
Англиски: puzzle
Примери:
Тој дури составил сложувалка со сликата на картата на светот.
2. комплексна задача, непрегледна состојба
Англиски: puzzle
Употреба: Преносно значење
Примери:
Спорот за името како дел од една сложувалка.