синдикат

мн. синдикати
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 1644
1. професионална работничка организација
Англиски: union Албански: sindikatë
Употреба: Економија , Политика
Примери:
Синдикат на работниците од прехранбената индустрија.
Конгрес на синдикатите.
2. Во капиталистичките земји - една од формите на монополистичкото здружување.
Англиски: monopoly Албански: sindikatë
Употреба: Економија