сеанса

мн. сеанси
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 12536
1. Состанок, средба на која без прекин, активно се учествува.
Англиски: seance Француски: séance
2. Средба со лице што исцелува.
Англиски: seance
Примери:
сеанса со психијатар
3. Средби, разговори на божем значајни теми, празни муабети.
Англиски: seance
Употреба: Иронично
Примери:
окултистичка сеанса
Изрази
Спиритистичка сеанса - состанок на кој преку посредник се повикуваат душите на умрените.