семе

семиња
Вид збор: Именка, среден род
Ранг: 2020
1. зрнце на растение
Англиски: seed Албански: farë
Употреба: Ботаника
Примери:
Фрли семе.
Ленено семе.
(нар. поез.) Од семе ли си никнало, од бога ли си паднало.
(разг.) За семе.
2. Никулец, почеток, извор на нешто.
Англиски: seed Албански: farë. bërthamë
Употреба: Преносно значење
Примери:
Семе на раздор.
Семето на бунтот.
3. сперма
Англиски: sperm Албански: farë, spermë
Употреба: Медицина
Примери:
Машко семе.
4. потомство, поколение, род
Англиски: progeny Албански: farë, brez
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ќе се намножи семето негово.
Ѓаволско семе.
Изрази
Семе да не остане - сѐ да се уништи, да се убие.
(клетва) Да ви се затре семето!