руно

Вид збор: Именка, среден род
Ранг: 11972
Овча кожа со волната или само волната острижена и задржана цела.
Англиски: fleece
Примери:
Јагнето се познава по руното.
златно руно
Изрази
(разг.) Прави од влакно - руно, (од мува прави слон).
(посл.) На мрзлива овца руното и тежи.