проба

мн. проби
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 5941
1. проверка, испитување, тест
Англиски: check Албански: provë
Примери:
На проба кај шивачот.
На проба за протезата.
2. Подготовка за изведба, настап, вежба.
Англиски: rehearsal Албански: provë
Примери:
Проба на хорот.
Оркестарски проби.
3. обид, експеримент
Англиски: experiment Албански: provë, eksperiment
Примери:
Наставникот по хемија често прави проби на хемиски реакции.
Изрази
Генерална проба - последна вежба, проба пред настап.