правина

(едн.) правината
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 8391
правда, правдина, справедливост
Англиски: justice
Примери:
Ќе излезе на видело правината што ја барам.
Оди по правината.
Правина и кривина.
Изрази
Правина се танчи, ама не се кине - правдата може да се прикрие, но само привремено.
На правина - невино, без вина.
За правина - вистина, навистина.
Правина планина изместува - правдата мора да победи.