правилник

мн. правилници
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 23078
1. Состав, збир од правила за начинот на кој треба да се одвива работата во еден колектив или да се извршува некаква дејност.
Англиски: business procedures Албански: rregullore
Употреба: Економија
Примери:
На која обука и во кој правилник им е ова препорачано?
Тарифен правилник.
Правилник за оценување на учениците.
Правилникот стапува во сила веднаш.
2. Книга што содржи такви правила.
Англиски: procedures manual Албански: rregullore
Употреба: Економија
Примери:
Правилникот за работа им е доставен на сите вработени.