покровителство

мн. покровителства
Вид збор: Именка, среден род
Ранг: 13420
заштита, закрила, поддршка
Англиски: patronage Албански: patronazh
Примери:
Овогодишните Струшки вечери се под покровителство на Претсдателот на републиката.
Неколку покровителства дојдоа од моќни стопанственици.
Без неговото покровителство ние нема да направевме ништо.