покажувач

мн. покажувачи
Вид збор: Именка, машки род
1. Лице што покажува.
Англиски: presenter
Примери:
Тој е добар покажувач.
2. Нешто со што се потврдува веродостојност.
Англиски: indicator
Примери:
Овие опити се добар покажувач на вистинската природа на препаратите.
3. Апарат или дел од апарат што покажува.
Англиски: display Албански: akrep
Употреба: Технологија
Примери:
Покажувачот на температурата во котелот ја мина црвената линија.
Во окулаторот е поставен покажувач.
Покажувачот на нивото на масло е расипан.
Изведенки
покажувачка ж.
мн. покажувачки