плик

мн. пликови
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 4924
1. Хартија превиткана и залепена со капак, да може да се стави во неа друга хартија, пари, писмо и сл.
Англиски: envelope Албански: pliko, zarf
Употреба: Транспорт
Примери:
Ги отпечати пликовите со адреси.
Купи плик со хартија и марка.
На пликот залепи марка, ја напиша адресата и го пушти во поштенското сандаче.
плик со пари
2. плускавец
Англиски: blister Албански: fshikë
Употреба: Медицина
Примери:
Рацете му беа полни со пликови.