неологизам

мн. неологизми
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 22489
Нов збор, нов израз или ново значење на даден збор во јазикот.
Англиски: neologism
Употреба: Лингвистика
Примери:
Како пример може да се спомне неологизмот фрижидер.