невозможен

невозможниот
Вид збор: Придавка
Ранг: 5122
1. Што не е можен, возможен.
Англиски: impossible
Примери:
невозможна мисија
невозможно барање
невозможни планови
2. Што не може да се истрпи, многу тежок.
Англиски: unbearable
Примери:
невозможна материјална положба
Односите станаа невозможни.
Невозможен човек, ништо не разбира.
Изведенки
1. невозможно прил.
Пример: Станал невозможно груб.
2. невозможност ж.