моќ

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 594
1. Голема сила, способност за дејcтвување, за совладување.
Англиски: power Албански: fuqi, forcë
Примери:
Разурнувачка моќ.
Физичка моќ.
2. Власт, влијание, можност за управување.
Англиски: power Албански: pushtet, ndikim
Примери:
Творечки моќ.
Духовна моќ.
Неговата моќ застрашуваше.
Политичка моќ.
Царска моќ.
Општествена моќ.