монолог

мн. монолози
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 7464
Говор на едно лице во драма, насочено кон самиот себе или кон слушатели, но без дијалог; говор на едно лице насамо.
Англиски: monologue
Употреба: Сцена
Примери:
исповедувачки монолог
гласен монолог
долг монолог
патетични монолози
Изведенки
монолошки прид.
монолошкиот
Пример: монолошка форма