монах

мн. монаси
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 5705
1. Лице што се откажало од световниот живот и се посветило на религиозна служба.
Англиски: monk Албански: murg
Употреба: Црковен термин
Примери:
Монахот се повлече во ќелијата.
Монасите се посветувале на молитви и искушенија.
2. Тој што живее повлечено, аскетски, испоснички.
Англиски: ascetic Албански: asketik
Употреба: Преносно значење
Примери:
Откако му почина сопругата живее осамен како монах.