можен

можниот
Вид збор: Придавка
Ранг: 1720
1. Што може да поcтои, што може да cе замисли; што може да се најде.
Англиски: possible
Примери:
Ги прочита сите можни книги од таа област.
2. Што може да се случи.
Англиски: possible
Примери:
Предвидуваат можен земјотрес.
3. Што може да се оствари.
Англиски: possible
Примери:
Успехот е можен ако се заврши работата во предвидениот рок.
Изведенки
можно прил.
Пример: Можно ли е?