може

можам, можат; можев, можеш, можеше, можеа; можел, можела, можело, можеле; можејќи; могов, могоа; могол, могле
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Ранг: 20
1. Има сила, умеење, способност, услови да направи нешто.
Англиски: can Албански: mund
Примери:
Можам да трчам брзо.
Можам да напишам песна.
Можам да пливам.
2. Смее, дозволено му е.
Англиски: may Албански: mund
Примери:
Може ли да влезам?
3. Возможно е, дозволено е.
Англиски: can Албански: mund
Употреба: Безлично
Примери:
Не може да чекаме повеќе.