мартинка

мн. мартинки
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 10301
1. Различни видови украси изработени обично од бел и од црвен конец кои, по традиција, луѓето си ги врзуваат на 1 март како украс и за здравје.
2. Рачка на прозорец во форма на машничка што потсетува на врзан украс.
Албански: dorezë dritareje
Употреба: Архитектура и градба
3. вид пушка
Употреба: Архаизам