липа

липаат; липал
Вид збор: Глагол, несвршен
Ранг: 5862
1. Плаче гласно, cилно.
Англиски: sob, cry
Примери:
Липаше како мало дете, неутешно и силно.
Липаше и го молеше да не оди.
2. Тече, се лее силно, изобилно.
Англиски: gush
Примери:
Крвта му липаше од телото.
Надвор дождот силно липаше.
Изведенки
липање ср.
глаг. им.