компас

мн. компаси
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 12361
1. Направа cо магнетна игла што секогаш покажува север и служи за ориентација во просторот.
Англиски: compass Албански: busull, kompas
Употреба: Географија
Примери:
Компасот ни го покажа патот до градот.
2. Тоа што служи за ориентација, за насочување.
Англиски: orientation Албански: busull, orientim
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ти cи талентиран, но немаш компас.
Совеста му е компас.