кланец

мн. кланци
Вид збор: Именка, машки род
Теснец меѓу две планини или два рида.
Англиски: gorge, canyon
Употреба: Геологија
Примери:
Водата тече во брзаци по тесните кланци, но на неколку места има брани со долги длабоки езера.