кандило

мн. кандила
Вид збор: Именка, среден род
Ранг: 4481
1. Мал сад исполнет со масло, во кој гори фитил, пливка, обично во црква, на гроб, пред икона и сл.
Турски: kandil Албански: kandil
Примери:
Пред секоја икона гореше кандило.
2. Таков сад што се користел за осветлување.
Албански: temjanicë
Употреба: Архаизам
Примери:
На портите излегуваа жени, со запалени кандила.
Изведенки
кандилце ср.
мн. кандилца
дем.