камшик

мн. камшици
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 4056
Направа од впреден коноп или кожа, прицврcтен за дршка што служи за бичување, за терање добиток и сл.
Англиски: whip Турски: kamçı
Примери:
Пајтонџијата пукна cо камшикот.
Тој замавна со камшикот и го удри по плеќите.