камила

мн. камили
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 6396
Пустинско животно, копитар со една или две грпки што служи за јавање и за пренос на товар.
Латински: Camelus Англиски: camel
Употреба: Зоологија
Примери:
Низ пустината врвеше караван со камили.
Изрази
Едногрба камила - камила со една грпка.
Двогрба камила - камила со две грпки.
Едно мисли камилата, друго мисли камиларот - секој со својата мисла, секој со своите грижи.
Изведенки
1. камилче ср.
мн. камилчиња
дем.
2. камилски прид.
камилска
Пример: камилско влакно