завештание

мн. завештанија
Вид збор: Именка, среден род
Ранг: 23537
1. Документ во кој определено лице изјавува што и кому остава во наследство.
Англиски: testament Албански: trashëgimi, testament
Примери:
Неговото завештание беше мало и скромно.
Го чува завештанието од предците.
2. завет
Англиски: will Албански: testament, amanet