епарх

мн. епарси
Вид збор: Именка, машки род
Лице што управува со епархија, епископ.
Употреба: Црковен термин
Примери:
Кога му јавија дека епархот повторно доаѓа, тој побара од богатите луѓе да го донесат сиот свој накит и златници.