допира

допираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ранг: 1075
1. Воспоставува контакт со допир.
Англиски: touch Албански: prek
Примери:
Допира за рамо, рака.
Не го допира јадењето.
Не допирај ме!
2. Споменува, задира.
Англиски: touch Албански: prek
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ја допира темата.
3. Ги допира чувствата.
Англиски: touch Албански: prek
Примери:
Ми ја допира душата.
Изведенки
допирка ж.
мн. допирки
тангента