догма

мн. догми
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 10401
1. Верско начело што верниците треба да го прифатат без никаква критика како апсолутно вистинито.
Англиски: dogma Албански: dogmë
Употреба: Црковен термин
2. Мислење, теорија што се прифаќа како апсолутна вистина без критичко проверување; цврсто изложено мислење или тврдење без докази.
Англиски: dogma Албански: dogmë
Употреба: Преносно значење