галија

мн. галии
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 13006
Едреник, голем старовремски брод што плови со помош на весла и едра.
Англиски: galley
Употреба: Историја
Примери:
Виде галии со полни едра и со развиорени знамиња.
галија со робови