виме

мн. вимиња
Вид збор: Именка, среден род
Ранг: 11129
Млечен жлездест орган кај некои домашни животни (крава, овца, коза).
Англиски: udder
Употреба: Земјоделство , Зоологија
Примери:
Добитокот се враќа од пасење со полни вимиња.