бил

Види и: е (несв.)
биле; била, било
Вид збор: Глагол, несвршен
Ранг: 57
3 л. еднина минато време од глаголот сум.
Англиски: was Албански: ishte
Примери:
Мајка му била учителка.
Таа била многу потиштена.
Тоа било многу одамна.