бегалец

мн. бегалци
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 3935
1. Тој што избегал од местото каде што требало да биде, од своето живеалиште или од својата татковина. што го напуштил родниот крај, што отишол од родната земја.
Англиски: refugee Албански: refugjat
Примери:
Стигна една композиција од дваесетина вагони со бегалци што се враќаа од Војводина.
Дел од бегалците решиле да се вратат во родниот крај.
2. Човек што избегнал отслужување на воениот рок или што напуштил борба или воена служба дезертер.
Англиски: deserter Албански: dezertor
Употреба: Воен термин
Примери:
Ќе го спроведат како воен бегалец.
Војниците го гонеа бегалецот.