бакрорез

мн. бакрорези
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 29387
Техника на цртање со врежување во бакарна плоча и цртеж добиен со таква техника.
Англиски: copperplate engraving
Употреба: Ликовна уметност
Примери:
По ѕидовите висеа бакрорези.
Книга со дебели корици обложени со бакрорез.
Плакета во бакрорез.