атомски

Види и: атом (м.)
атомска
Вид збор: Придавка
Ранг: 6625
Што е во врска со атом.
Англиски: atomic Албански: atomik, nuklear
Употреба: Физика
Примери:
Елементот е откриен половина век подоцна со 92 протони во атомското јадро.
Атомска енергија.
Атомска централа.
Атомска бомба.