аналоген

аналогниот
Вид збор: Придавка
Ранг: 22357
Што е по извесна особина сличен, што одговара на нешто друго.
Англиски: analogous
Примери:
Тие споеви давале образец и за други, понови, аналогни поврзувања.
Изведенки
аналогно прил.