масакр

мн. масакри
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 6852
Убиство на голем број луѓе.
Англиски: massacre
Примери:
Најпосле Махмут II на 16 јуни 1808 година, по невиден масакр на јаничарите во Цариград ѝ ставил крај на оваа единствена воена формација на човештвото.