казанџија

мн. казанџии
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 20912
Занаетчија што изработува казани, бакарни садови и други предмети од бакар.
Англиски: tinkerer, coppersmith Турски: kazancı
Изведенки
1. казанџиче ср.
мн. казанџичиња
хип.
2. казанџиски прид.
казанџискиот
Пример: казанџиски дуќан, казанџиски занает, казанџиски производи