богородица

мн. богородици
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 2517
1. Мајката на Исус Христос, Мајка Божја.
Англиски: Virgin Mary Албански: Shën Maria
Употреба: Црковен термин
Примери:
Богородице, мајко, помогни ми!
2. Христијански празник во чест на Богородица, Мајката Божја.
Албански: Shën Maria
Употреба: Црковен термин
Примери:
Мала Богородица.
Голема Богородица.
Меѓу двете богородици замина на службен пат.
3. Икона или друг артефакт со ликот на Богородица.
Албански: Shën Maria
Употреба: Црковен термин
Примери:
Дечињата носеа ламаринени бог богородици на вратот.
Изрази
Жими Богородица! - при заклетва, уверување дека е точно кажаното.