world - онтологија

век повеќе

мн. векови
Вид збор: Именка, машки род
свет, народ
Албански: bota

дуња повеќе

мн. дуњи
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) земја, свет, народ
Турски: dünya Албански: dynja, botë
Употреба: Архаизам

мир повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
свет
Албански: botë

свет повеќе

мн. светови
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) Целата материјална стварност, вселена, земјата со сите што суштествуваат на неа.
Албански: botë
Особен дел од човештвото.
Одделен, ограничен круг луѓе, суштества, предмети, поими и сл.