witch - онтологија

баснарка повеќе

мн. баснарки
Вид збор: Именка, женски род
вештица
Албански: shtrigë

веда повеќе

мн. веди
Вид збор: Именка, женски род
Вештерка, зла самовила; суштество што талка ноќе.
Албански: shtrigë
Употреба: Митологија

вештер повеќе

Види и: вештерка (ж.)
мн. вештери
Вид збор: Именка, машки род
Мистично зло суштество.
Албански: shtrigan
Лош, стар човек.
Албански: shtrigan

вештерка повеќе

мн. вештерки
Вид збор: Именка, женски род
Во суеверието, жена која има натприродна моќ, се дружи со ѓаволот и им штети на луѓето.
Албански: shtrigë
грозна, стара, непријатна жена
Албански: shtrigë
Употреба: Преносно значење

вештица повеќе

Види и: вештерка (ж.)
мн. вештици
Вид збор: Именка, женски род
вештерка

џадија повеќе

мн. џадии
Вид збор: Именка, женски род
Злобна, лоша жена.
Турски: cadı
Употреба: Разговорно