wish - онтологија

бара повеќе

бараат
Вид збор: Глагол, несвршен
Изискува, има потреба за нешто.
Албански: lyp

засака повеќе

засакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да сака, да посакува нешто.
Албански: dëshiroj, dua

мисли повеќе

мислат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сака, посакува некому.
Албански: dëshiron

повте повеќе

повтат
Вид збор: Глагол, свршен
Посака, почувствува желба.

пожели повеќе

пожелат
Вид збор: Глагол, свршен
Посака некому нешто, обично во честитки и благослови.
Албански: dëshiroj

посака повеќе

посакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изрази добри желби некому.
Албански: dëshiroj

прави повеќе

прават
Вид збор: Глагол, несвршен
(се прави) Ми (ти, му, ...) се прави нешто, изразува желба да стори нешто.

сака повеќе

сакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има желба за нешто, чувствува потреба од нешто.
Албански: dëshirë
посакува
Албански: dëshiron

текне повеќе

текна
Вид збор: Глагол, свршен
Добива волја, желба за нешто, посакува.
Албански: dëshiroj

фрли повеќе

фрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Посакува нешто што му се допаѓа.
Албански: hedh