used - онтологија

знае повеќе

знам
Вид збор: Глагол, несвршен
Има обичај, му се случува.
Албански: njohuri

искористен повеќе

Види и: искористи (св.)
искористени
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) искористи
Употреба: Разговорно

користен повеќе

Види и: употребуван (прид.)
користени
Вид збор: Придавка
употребуван

навикнат повеќе

Види и: навикне (св.)
навикнати
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) Што навикнал на одредени услови.

научен повеќе

научени
Вид збор: Придавка
(мн. научени) Што има некаков навик, обичај.

половен повеќе

половни
Вид збор: Придавка
употребуван, користен предмет

употребен повеќе

употребена
Вид збор: Придавка
Што е користен.
Албански: i përdorur
Примери:
употребена машина

употребуван повеќе

Види и: употребува (несв.)
употребувани
Вид збор: Придавка
користен

учен повеќе

учени
Вид збор: Придавка
навикнат